# Cash over installments question .

• May 24th 2012, 05:53 PM
MikeNoob
Cash over installments question .
There is a question in my book which is:
Quote:

Mr.Brown can pay for an article in either of the two ways. He can pay the list price with a down payment of 20% and the balance in 5 installments of \$16 each or he can pay the cash price of \$88.How much does he save by paying the cash price ?
The book says the answer is \$12.00 but according to me its \$9.60. Here is how i did it

20% of 88 is \$17.6
The installments will cost him :16x5=80
So He has to pay a total of 17.6+80=97.6
The difference would then be 97.6-88=9.6Ans
Is my answer correct and that's a typo in the book or am i doing something wrong here ??
• May 24th 2012, 07:25 PM
Wilmer
Re: Cash over installments question .
Quote:

Originally Posted by MikeNoob
Here is how i did it
20% of 88 is \$17.6

That should be 20% of 100, leaving 80 (5 * 16 = 80)

If he chooses to pay cash, the 100 is reduced to 88.

12 is CORRECT.
• May 24th 2012, 07:30 PM
MikeNoob
Re: Cash over installments question .
Could you please clarify that a bit more. Why should it be 20% of 100 and not 20% of 88 (since the actual price of the item is \$88)?
• May 24th 2012, 07:33 PM
MikeNoob
Re: Cash over installments question .
I am just confused why we should take 20% of 100 and not of 88
• May 24th 2012, 07:41 PM
Goku
Re: Cash over installments question .
5*16 =80, this represents 80% of the total value since he already paid 20% of it, so 100% of the total is 100,
therefore we take 20% of 100 not 88.
• May 24th 2012, 07:56 PM
MikeNoob
Re: Cash over installments question .
Thanks for clearing that up guys!!!