At a recent world cup 10000m speed skating race, the winner, A, finished in 13 minutes 20.4 seconds. The last place finisher, B, took 15 minutes 37.0 seconds. The track is 400 m long.

i. How many meters did B still have to run when A finished?

ii. How far had A run when he first overlapped B?

iii. How many times was B lapped?

10000m/400m= 25 laps

A= 800.4 seconds/25 laps = 32.016 seconds/lap

B=937 seconds/25 laps = 37.48 seconds /lap

i. 37.48seconds/1lap=800.4seconds/x

x=8542.2

B had 8542.2 meters done when A finished, so B had 10000-8542.2=1457.8 left to go.

I would like help on parts ii & iii because I am not sure how to set up the equation where A's distance =B's distance. nor can I figure out how to tell how many times B was lapped.

My guess is that you set the velocity and time of A equal to the velocity of b and solve for the time but I'm not sure.