hey,
i've just been caught up on a simple puzzle. I know its simple because it for the police exams here in Australia. and the other questions are all basic enough for me to answer but this one has me stumped. for the life of me i cannot work out how they have come up with teh answer. So if it not to much to ask help!
A train and a car are travelling in the same direction towards a bridge. The car has a head start of 43 meters. For every 3 meters the car travells, the train travells 5 meters. How far does the train have to travell (to the nearest decimal point) to reach teh bridge first?
A) 22 meters
B) 65 meters
C) 86 meters
D) 97 meters
E) 108 meters
i know the what the answer is. I just cant work it out for my self. if you know how to do it, please explain. I must know! other wise it will drive me mental all day!
I think you have to excuse my ignorance, but even with that explanation im still s-t-ruggling to work it out. I'm the kid in class who has have it explained to him like a child unfornatly, but once its in my head i have no issue's with problems alike.
i've forgotten most maths from grade 3 now find my self relearning all of them which is just fantastic. Makes you feel a little stupid.
Back on topic, even with that formula im not doing something right. I know theres little reason to help even further but my maths is poor to say the least, just need it explained with a little more detail. Sorry to be the pest. (im gona make a great cop)
i have my answer thanks to the help of Mr Fantastic and a mate who explained his formula to me haha.
for every 5 meters the train travels it makes up 2 meters on the car (5-3=2). The car has a headstart of 43 meters. (43/2=21.5) so 2 lots of of that it makes the 43 meters back up on the car. So the answer comes out of the trains travel ratio to the car which is 21.5x5=107.5 meters. so it travels 108 meters to beat the car to the bridge, yipee.
In the words of the guy who explained it to me "Not bad for a dumbass who works at a plaster joint".
Thanks for the point in the right direction and the help guys ^_^ much appreciated