Results 1 to 6 of 6

Math Help - Profit calculations

  1. #1
    Vaz
    Vaz is offline
    Newbie
    Joined
    Oct 2007
    Posts
    3

    Profit calculations

    Hi guys,
    I'm totally useless at maths and my brain is really playing up. Could someone skim through my calculations and see if it all makes sence.

    I'm selling a product called a 'KD' which costs my (the retailer) 4.30. The price that it's sold to customers varies.

    Sale price | Cost (KD cost and in some cases postage).
    7.00 – (4.30)= 2.70 for selling 1
    60.00 – (5.32+[4.30x5=21.50]) = (60.00 – 26.82) = 33.18 for selling 5
    11.00 – 1.60 = 9.40 for selling 1

    Profit for selling 7 so far (5+1+1) so far: (2.70+33.18+9.40)= 45.28

    45.28 is profit I made by selling 7KD's ontop of paying back the amount it cost me to buy them?
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  2. #2
    MHF Contributor
    Joined
    Apr 2005
    Posts
    1,631
    Yes, your computation is correct.

    Only, in the last sale of 1 KD, why is it that your cost is only 1.60 pounds? What happened to the 4.30 pounds per KD?
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  3. #3
    Vaz
    Vaz is offline
    Newbie
    Joined
    Oct 2007
    Posts
    3
    That was sold for 11, 1.60 was the cost. Also, am I ring in assuming that I've made back my investment (43 total for 10 KD's) + made an extra 45.8 (so far)?

    Also let's say if at the end I've sold all 10 and made 70. Everytime if I sell and make the same amount it will always be - 43 investment returns back 70 + initial investment.
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  4. #4
    MHF Contributor
    Joined
    Apr 2005
    Posts
    1,631
    Quote Originally Posted by Vaz View Post
    That was sold for 11, 1.60 was the cost. Also, am I ring in assuming that I've made back my investment (43 total for 10 KD's) + made an extra 45.8 (so far)?

    Also let's say if at the end I've sold all 10 and made 70. Everytime if I sell and make the same amount it will always be - 43 investment returns back 70 + initial investment.
    I still don't get it why your cost was only 1.60 pounds when you bougth the KD for 4.30 pounds.

    Yes, you got back your 43 pounds investment and you made a profit of 45.80 pounds, according to your computations.

    If you "profited" 70 pounds from 10 KD's one time, it will always be like that?
    Yes, if the same conditions remain the same.
    No, if you have to sell at different prices due discounts, etc.
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  5. #5
    Vaz
    Vaz is offline
    Newbie
    Joined
    Oct 2007
    Posts
    3
    Ah, I understand what you are saying now. So it would be:

    Sale price | Cost (KD cost and in some cases postage).
    7.00 (4.30)= 2.70 for selling 1
    60.00 (5.32+[4.30x5=21.50]) = (60.00 26.82) = 33.18 for selling 5
    11.00 (1.60+4.30) = 5.10 for selling 1

    Profit for selling 7 so far (5+1+1) so far: (2.70+33.18+5.10)= 40.98


    :P Thanks
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  6. #6
    MHF Contributor
    Joined
    Apr 2005
    Posts
    1,631
    Now that's okay.

    Don't mention it.
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

Similar Math Help Forum Discussions

  1. Help with fraction calculations
    Posted in the Algebra Forum
    Replies: 9
    Last Post: February 11th 2010, 01:07 PM
  2. calculations
    Posted in the Algebra Forum
    Replies: 1
    Last Post: January 4th 2010, 12:41 PM
  3. LOG and EXP Calculations
    Posted in the Algebra Forum
    Replies: 1
    Last Post: October 14th 2009, 11:39 AM
  4. profit and marginal profit relationship
    Posted in the Business Math Forum
    Replies: 1
    Last Post: January 16th 2009, 08:00 AM
  5. Calculations?
    Posted in the Business Math Forum
    Replies: 3
    Last Post: January 29th 2008, 06:40 AM

Search Tags


/mathhelpforum @mathhelpforum