1. ## word problems

1.
At 8 am, a truck leaves a depot, traveling west at 45mph. Two hours later, a car leaves the same depot and travels at 60 mph until it overtakes the truck. At what time of day does the car overtake the truck?

2.
Find the three consecutive odd integers so that the sum of twice the largest and 3 times the smalled is 73

Thanks..

2. Originally Posted by darkangels

1.
At 8 am, a truck leaves a depot, traveling west at 45mph. Two hours later, a car leaves the same depot and travels at 60 mph until it overtakes the truck. At what time of day does the car overtake the truck?
45*t=60*(t-2) Have the same way lengh. but Car use times less 2 hours.

then t+8 AM ,that is "what's time"

3. Originally Posted by darkangels
2.
Find the three consecutive odd integers so that the sum of twice the largest and 3 times the smalled is 73

Thanks..
Odd numbers are separated by two. If we let $x$ to be the smallest of the three consecutive odd integers, then the numbers in question are:
$\{x, x+2, x+4\}$

Translating the words in algebra: $2(x+4)+3x=73$

Solve for $x$ and plug in the original set.

4. Originally Posted by darkangels

2.
Find the three consecutive odd integers so that the sum of twice the largest and 3 times the smalled is 73

Thanks..
"3 times the smalled " suggest u mean other two smaller integers?or smallest integer?

Let's suggest the largest integer of three consecutive odd integers is x,then other smalls integer are x-2 and x-4 . (that's point)

5. Originally Posted by darkangels

1.
At 8 am, a truck leaves a depot, traveling west at 45mph. Two hours later, a car leaves the same depot and travels at 60 mph until it overtakes the truck. At what time of day does the car overtake the truck?

2.
Find the three consecutive odd integers so that the sum of twice the largest and 3 times the smalled is 73

Thanks..
1. 8.00 Truck leaves at 45mph
10.00 Car leaves at 60mph

12:00 Truck has gone 4 x 45 = 140 miles
12:00 Car has gone 2 x 60 = 120 miles

13:00 Truck has gone 5 x 45 = 185 miles
13:00 Car has gone 3 x 60 = 180 miles

14:00 Truck has gone 6 x 45 = 230 miles
14:00 Car has gone 4 x 60 = 240 miles

12:30 Truck has gone 5.5 x 45 = 207.5 miles
12:30 Car has gone 3.5 x 60 = 210 miles

12:20 Truck has gone 5 1/3 x 45 = 200 miles
12:20 Car has gone 3 1/3 x 60 = 200 miles

OK. Trial and error does the trick after a few minutes. The car will overtake the truck at 12:20:01.

2. Again, trial and error does the trick. The numbers are 13, 15, 17.

2 x 17 = 34
+
3 x 13 = 39
= 73

6. thank you soo much guys... i appreciate a lot ... Bruce I liked your method