# Thread: if a man runs for an hour...

1. ## if a man runs for an hour...

if a man runs for an hour and a half at 8 miles an hour due south; and then he continues south on a bus traveling 55 miles an hour, for 24 minutes. how far did he travel?

2. ## Re: if a man runs for an hour...

What, exactly is your difficulty? Do you not know what "miles per hour" means or can you not do the arithmetic? You recognize that this is just calculating the two distance and adding them, don't you?

3. ## Re: if a man runs for an hour...

hi, sorry, i'm not really good at math, word problems especially. that's why i'm in a math help forum. converting it into an equation is what i have difficulty with. but seriously, thanks for your patience and understanding.

4. ## Re: if a man runs for an hour...

Originally Posted by snoopdoggy
if a man runs for an hour and a half at 8 miles an hour due south; and then he continues south on a bus traveling 55 miles an hour, for 24 minutes. how far did he travel?
an hour and a half at 8 mph is going to be

$\left(1\dfrac 1 2\right)hr \times 8 \dfrac {miles}{hr} = 12 miles$

Now there are 60 minutes in an hour.

So 24 minutes is $\dfrac {24}{60}hr$

Now do exactly what I did above with $\dfrac {24}{60}hr$ and $55 \dfrac {miles}{hr}$ to come up with how many miles you travel on the bus.

Then just add the two distances to find the total distance travelled.

See if you can work through it.

5. ## Re: if a man runs for an hour...

Word problems teach HOW you to apply math to specific situations.

The first thing to do in any word problem is to "name" the quantities that are relevant and unknown. You "name" them with an arbitrary letter.

So in this problem what is not known are the distance run, the distance traveled by bus, and the total distance. So name them.

$distance\ running = r\ and\ distance\ by\ bus = b\ and\ total\ distance = t.$

The next thing to do is to write down in math form what the problem tells you or you are expected to know on your own.

$t = r + b.$ The problem expects you to know that distances in the same direction are additive.

The problem also expects you to know the general formula of $rate \times time = distance.$

The problem gives you the rate and time for running and for riding the bus.

Applying that general formula, $r = what\ and\ b = what?$

6. ## Re: if a man runs for an hour...

thanks for your help. i appreciate it.

7. ## Re: if a man runs for an hour...

8 x 1.5 = 12
55 x 0.4 = 22

12 + 22 = 34.

8. ## Re: if a man runs for an hour...

Originally Posted by snoopdoggy
8 x 1.5 = 12
55 x 0.4 = 22

12 + 22 = 34.
Correct

,
,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

# . If a man runs for an hour and a half at 8 miles an hour due south; and then he continues south on a bus traveling at 55 miles an hour, for 24 minutes. How far did he travel?

Click on a term to search for related topics.