Results 1 to 4 of 4
Like Tree1Thanks
  • 1 Post By Mathstutorjim

Math Help - Finding length

  1. #1
    Member
    Joined
    Jun 2010
    Posts
    114

    Thumbs up Finding length

    I have a question which i am unable to understand.

    Question:A passenger train traveled at a speed of 72 km/h. A man on the passenger train observed a goods train travelling at a speed of 54 km/h in the opposite direction. If the goods train passed him in 8 seconds, find the length of goods train.

    Please explain to me how should this question be solved as i have another question like this to solve.
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  2. #2
    MHF Contributor
    Prove It's Avatar
    Joined
    Aug 2008
    Posts
    11,831
    Thanks
    1602

    Re: Finding length

    Start by drawing a picture of the situation...
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  3. #3
    Newbie
    Joined
    Oct 2013
    From
    London
    Posts
    6
    Thanks
    3

    Re: Finding length

    First find relative speed of train = 72 + 54 = 126 km/h
    now convert km/h to meters/sec, which would be 1000/3600
    so relative speed of train = 126 x (1000/36) m/s
    which is 35 m/s

    we know that slower train passes man in faster train in 8 seconds, so the length of the slower train = distance it covers in 8 seconds
    so that is 35 x 8 = 280 meters


    I think that's right anyway. It's quite a common type of time/speed/distance question.
    Thanks from haftakhan
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  4. #4
    Newbie
    Joined
    Nov 2013
    From
    Scotland
    Posts
    18
    Thanks
    1

    Re: Finding length

    Quote Originally Posted by Mathstutorjim View Post
    First find relative speed of train = 72 + 54 = 126 km/h
    now convert km/h to meters/sec, which would be 1000/3600
    so relative speed of train = 126 x (1000/36) m/s
    which is 35 m/s

    we know that slower train passes man in faster train in 8 seconds, so the length of the slower train = distance it covers in 8 seconds
    so that is 35 x 8 = 280 meters


    I think that's right anyway. It's quite a common type of time/speed/distance question.
    126 x (1000/36) does not equal 35 m/s, make sure the units are correct, the correct answer is (126*1000)/(60*60) = 126000/3600 = 35 m/s
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

Similar Math Help Forum Discussions

  1. Finding the length
    Posted in the Trigonometry Forum
    Replies: 3
    Last Post: April 21st 2011, 06:27 PM
  2. Replies: 1
    Last Post: April 9th 2009, 10:02 AM
  3. Finding Length
    Posted in the Calculus Forum
    Replies: 5
    Last Post: February 12th 2008, 04:01 PM
  4. Finding the length
    Posted in the Geometry Forum
    Replies: 1
    Last Post: December 14th 2007, 04:49 AM
  5. finding length
    Posted in the Geometry Forum
    Replies: 2
    Last Post: December 1st 2006, 05:24 AM

Search Tags


/mathhelpforum @mathhelpforum