1. 18x+5=3(6x-2) what does x equal?
2. A ship leaves the harbor moving at 24 mi/h. 3 hours later a second ship leaves from the same harbor at 32 mi/h in the same direction. How long will it take the second ship to overtake the first?
1. 18x+5=3(6x-2) what does x equal?
2. A ship leaves the harbor moving at 24 mi/h. 3 hours later a second ship leaves from the same harbor at 32 mi/h in the same direction. How long will it take the second ship to overtake the first?
What do you think about the second one?
Here's a table I drew to figure it out
$\displaystyle
\begin{array}{|c|c|c|}
\text{} & \text{SHIP 1} & \text{SHIP 2}\\ \hline
\text{Start} & 0 & 0\\ \text{After 1 hour} & 24 & 0 \\ \text{After 2 hours} & 48 & 0
\\ \text{After 3 hours} & 72 & 0 \\ \text{After 4 hours} & 96 & 32 \\ \text{After 5 hours} & 120 & 64 \\ \dots & \dots & \dots\\ \hline \end{array}$
Can you extend and finish it?
Hey there
for question 2:
1) ship 1's velocity relative to ship 2 is 32-24 = 8 mi/h. So ship 2 is basically going 8mi/h faster.
2) ship 2 is behind how many miles? well d = 3 * 24 = 72 miles
3) now the time it'll take to get to ship 1 = 72/8 = 9 hours.
EDIT
you could picture this as:
ship 1 is stationary 72 miles away. ship 2 is moving 8mi/h. How long would it take ship 2 to get to ship 1?