Results 1 to 6 of 6

Math Help - A person travels by car from one city to another with different constant speeds betwe

  1. #1
    Senior Member
    Joined
    Oct 2009
    Posts
    290

    A person travels by car from one city to another with different constant speeds betwe


    A person travels by car from one city to another with different constant speeds between pairs of cities. She drives for 30.0 min at 80.0 km/h, 12.0 min at 100 km/h, and 45.0 min at 40.0 km/h and spends 15.0 min eating lunch and buying gas. (a) Determine the average speed for the trip. (b) Determine the distance between the initial and final cities along the route.


    I try to solve

    (a) Averge speed = total distance / total time

    = 30 + 12 + 45 + 15 / 80.0 + 100 + 40.0 = 0.1673 km/h

    (b) The distance
    = 80 + 100 + 40 = 220 km

    please I wan t to correct my answer .

    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  2. #2
    Senior Member Educated's Avatar
    Joined
    Aug 2010
    From
    New Zealand
    Posts
    433
    Thanks
    12
    (a) Remember the time is given in minutes, but the velocity is given in miles per hour. You must convert one of them.

    (b) Distance = velocity / time. You must work out each distance part for the different velocities.
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  3. #3
    Senior Member
    Joined
    Oct 2009
    Posts
    290
    I try to solve agine

    (a) Averge speed = total distance / total time

    now i try to convert all the time to hour
    by using 1 h = 60
    30 /60 = 0.5 and 12/60 = 0.2 and 45/60 = 0.75 and 15/60 = 0.25

    0.5 + 0.2 + 0.75 + 0.25/ 80.0 + 100 + 40.0 = 1.4511 km/h




    (b) The distance
    = Distance = velocity / time =
    1 ) 40 - 12 / 1.95 = 14.35 m/s
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  4. #4
    Senior Member Educated's Avatar
    Joined
    Aug 2010
    From
    New Zealand
    Posts
    433
    Thanks
    12
    Quote Originally Posted by r-soy View Post

    (a) Averge speed = total distance / total time

    now i try to convert all the time to hour
    by using 1 h = 60
    30 /60 = 0.5 and 12/60 = 0.2 and 45/60 = 0.75 and 15/60 = 0.25

    0.5 + 0.2 + 0.75 + 0.25/ 80.0 + 100 + 40.0 = 1.4511 km/h
    You have the theory correct, but you did time divided by distance instead...
    Also remember to use brackets: (0.5 + 0.2 + 0.75 + 0.25)/ (80.0 + 100 + 40.0).

    By the way: (0.5 + 0.2 + 0.75 + 0.25) / (80.0 + 100 + 40.0) = 0.007727272...


    For the second one, I accidentally mislead you with a completely wrong formula.

    Distance = velocity * time

    You have to find the distance travelled for each bit of information, then add them up.
    Eg. She drives for 30.0 min at 80.0 km/h

    80km/h * 0.5h = 40km travelled

    You must work out each bit and add the distances together to get the total distance.
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  5. #5
    Senior Member
    Joined
    Oct 2009
    Posts
    290
    in (0.5 + 0.2 + 0.75 + 0.25) / (80.0 + 100 + 40.0) = 0.007727272...

    i didn't found like your answer when i use brackets I got

    = 7.7272 X 10 ^ -12 why ?


    ------- part (b) ---
    80km/h * 0.5h = 40km travelled
    100km/h * 0.2h = 20km travelled
    40km/h * 0.75h = 30km travelled

    distances together to get the total distance. 40 + 20 + 30 = 90 km

    plese help me .



    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

  6. #6
    Super Member

    Joined
    May 2006
    From
    Lexington, MA (USA)
    Posts
    11,811
    Thanks
    701
    Hello, r-soy!

    A person travels by car from one city to another
    with different constant speeds between pairs of cities.

    She drives for 30 min at 80 km/h, 12 min at 100 km/h,
    and 45 min at 40 km/h and spends 15 min eating lunch and buying gas.

    (a) Determine the average speed for the trip.

    (b) Determine the distance between the initial and final cities along the route.

    You are correct: . \text{Average speed} \:=\:\dfrac{\text{Total distance}}{\text{Total time}}

    . . but your calculations are wrong.



    Using \text{Distance} \:=\:\text{speed} \times \text{time}, we have:

    . . \begin{array}{ccccc}<br />
\text{Speed} & \text{Time} & \text{Distance}\\<br />
\text{(km/hr)} & \text{(hours)} & \text{(km)} \\ \hline<br />
80 & 0.5 & 40 \\ 100 & 0.2 & 20 \\ 40 & 0.75 & 30 \\ 0 & 0.25 & 0 \\ \hline<br />
\text{Total} & 1.7 & 90 \end{array}


    (b) She drove a total of 90 kilometers.


    (a) Her average speed was: . \dfrac{90}{1.7} \:\approx\:52.9\text{ km/hr}
    Follow Math Help Forum on Facebook and Google+

Similar Math Help Forum Discussions

  1. population of a city
    Posted in the Calculus Forum
    Replies: 2
    Last Post: January 17th 2011, 09:32 AM
  2. so, how many days at each city?
    Posted in the Algebra Forum
    Replies: 6
    Last Post: April 17th 2010, 01:08 PM
  3. speeds
    Posted in the Differential Geometry Forum
    Replies: 1
    Last Post: March 17th 2010, 11:16 AM
  4. A car travels...
    Posted in the Algebra Forum
    Replies: 4
    Last Post: July 18th 2006, 04:18 AM
  5. If car A travels faster than car B . . .
    Posted in the Algebra Forum
    Replies: 1
    Last Post: August 12th 2005, 11:08 PM

Search Tags


/mathhelpforum @mathhelpforum